Tijdelijke medezeggenschap

 

Vanaf het moment dat een onderneming een voorgenomen besluit bekend maakt om te fuseren of een overname te doen is zij verplicht de ondernemingsraad te informeren over haar plannen. De ondernemingsraad heeft vanzelfsprekend het recht om hierover te adviseren. Maar juist dat hoeft niet haar eerste zorg/aandacht te zijn. De eerste prioriteit van een ondernemingsraad is om zichzelf te organiseren voor de aankomende hectische periode.

Is er voldoende tijd, kennis en kunde binnen de OR en haar expertisegroepen? Is er voldoende tijd gereserveerd voor de ondersteuning? Heeft de ambtelijk secretaris de ruimte om extra uren te mogen draaien? Met andere woorden; als OR moet je eerst goed voor jezelf zorgen en dan ‘pas’ naar de voorgenomen transitie-plannen gaan kijken.

Zodra de directie haar plannen in concept heeft geformuleerd start de analyse-periode voor de ondernemingsraad. In geval van een fusie kan de ondernemingsraad overwegen een oriënterend gesprek te voeren met de ondernemingsraad van de fusiepartner. Op grond van artikel 25 van de WOR lid 1 t/m 4 kan de ondernemingsraad in eerste instantie advies geven over de reden (het WAAROM) van de overname of fusie. Het is ook beter om het advies over de reden af te zonderen van het advies over HOE de fusie of overname uitgevoerd gaat worden.

Wil je meer tips? Bel me voor een oriënterend gesprek over uw specifieke situatie:

06 – 83 56 18 29

Mijn hele lijst met aanbevelingen vind je op www.ORnet.nl  (Registreren op ORnet.nl is vereist overigens). Zoek even op fusie en je vind 3 lijsten met tips: juridisch, organisatorisch en gericht op de advisering.